Offerte zonnepanelen laten maken

Zonnepanelen offerte laten maken

In deze blog leggen wij je uit waar je allemaal op moet letten als je een zonnepanelen offerte laat maken. We vertellen je wat je moet weten over de technische details van zonnepanelen. Ook geven we jou andere handige tips waar je misschien niet gelijk aan denkt als je een zonnepanelen offerte laat maken.

Vraag meerdere offertes op van gecertificeerde bedrijven

Om een offerte zo goed mogelijk te beoordelen, is het fijn als je vergelijkingsmateriaal hebt. Vraag minstens drie offertes op van gecertificeerde bedrijven. Je herkent bedrijven die gecertificeerd zijn om zonnepanelen te installeren aan het Zonnekeur Keurmerk. Op hun website zonnekeur.nl vind je alle bedrijven die in het bezit zijn van dit keurmerk.

Verschillende soorten zonnepanelen

Als je drie offertes voor je hebt liggen, is de prijs een factor van belang. De goedkoopste offerte is niet perse de beste offerte. Zonnepanelen zijn er in verschillende vormen en maten. Belangrijk om in de gaten te houden is de capaciteit van de zonnepanelen om stroom op te wekken. Lees verder op welke technische details je allemaal goed moet letten als je zonnepanelen wil installeren.

Het vermogen van de zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren (blauw en zwart) en verschillende afmetingen. In de loop der jaren hebben de fabrikanten meer aandacht besteed aan het design van zonnepanelen. Uiterlijk is niet onbelangrijk, maar kijk allereerst naar het vermogen van de zonnepanelen. De huidige zonnepanelen leveren gemiddeld 370 Wp (Wattpiek) per zonnepaneel.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig

Als je een groot dak hebt, wil dat niet zeggen dat je die tot de laatste vierkante meter moet bedekken met zonnepanelen. Voordat je zonnepanelen laat installeren, bereken je eerst hoeveel elektriciteit jij verbruikt. Op jouw energieverbruik pas je vervolgens het aantal zonnepanelen aan. Zoals we je hebben uitgelegd, kijk je daarbij goed naar het vermogen dat de zonnepanelen opleveren. Als je van plan bent om in de toekomst aan gezinsuitbreiding te doen, kun je daar op inspelen door alvast de benodigde extra panelen te installeren.

De omvormer

De stroom die zonnepanelen opwekken, zijn niet gelijk bruikbaar voor je elektriciteitsbehoefte binnenshuis. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. De elektriciteit die uit je stopcontact komt, is wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom uit de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom. Daarvoor heb je een zogeheten omvormer nodig.

Waar je op moet letten is of het vermogen van de omvormer geschikt is om de maximale capaciteit van al jouw zonnepanelen te verwerken. Vaak hebben zonnepanelen en omvormers dezelfde leverancier. Let daar op zodat je weet dat de omvormer en zonnepanelen voor elkaar geschikt zijn. Als dat niet duidelijk op de offerte vermeld staat, laat je hier dan over informeren bij het installatiebedrijf.

Nog een aspect van een omvormer waar je op moet letten, is of die over één of meerdere MPPT`s beschikt. Deze Maximum Power Point Trackers zorgen ervoor dat de stroomproductie van de zonnepanelen zo hoog mogelijk is.

Juridische tips

Bij offertes moet je altijd letten op de aanwezigheid van de beruchte kleine lettertjes. Let goed op of:

  • De totaalprijs inclusief of exclusief BTW staat vermeld.
  • De totaalprijs inclusief of exclusief de montagekosten is.
  • Hoeveel garantie heb je en waarop? Sommige installatiebedrijven geven alleen garantie op de installatiewerkzaamheden. Voor de garantie op de zonnepanelen zelf verwijzen ze dan naar de fabrikant. Als de fabrikant zich in China bevindt en jij hebt met een defect zonnepaneel te maken, is het maar de vraag of jij vanuit China goed geholpen wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top